Nysse-matkustaminen ei ole saavutettavaa

Tampereen ratikan piti olla esteetön ja saavutettava kaikille matkustajille. Myös näkövammaiset olivat mukana suunnittelussa ja suunnitelmat vaikuttivatkin lupaavilta. On kuitenkin selvää, että nykyiset ratkaisut eivät tue yhdenvertaista matkustamista. Myöskään bussimatkustaminen ei ole saavutettavaa, koska pysäkkikuulutuksia ei ole toteutettu.

Tällä hetkellä haasteita ratkotaan epäkäytännöllisesti. Näkövammaisen ei ole mahdollista tietää, minkä linjan ratikka pysäkille seuraavaksi saapuu. Hänen on saatava ympäristön visuaalinen informaatio kuulo- tai tuntoaistin avulla. Tämä tarkoittaa mm. ääniopasteita. Kuljettajien kuulutusohjeessa sanotaan, että kuljettajan tulee tehdä vaunusta ulkokuulutus kahden linjan yhteisillä pysäkeillä silloin, kun hän havaitsee pysäkillä näkövammaisen valkoisen kepin ja/tai opaskoiran kanssa. Ruuhkaisilla pysäkeillä kuljettajan on varmasti vaikea näitä havaita. Toimivin ratkaisu olisi automaattiset pysäkkikohtaiset ulkokuulutukset, jolloin kuulutus ei olisi yksittäisen kuljettajan havainnoinnin tai muistin varassa. Kuulutus auttaa näkövammaista varmistamaan, että hän nousee oikeaan ratikkaan. Ratikat pysähtyvät pysäkeillä noin 30 sekuntia. Mikäli näkövammainen nousee väärän ratikan kyytiin ja ilmoitus ratikan numerosta tulee vasta sisätiloissa, hän ei ehdi poistua ratikasta. 

Näkövammaiset pääsevät maksuttomasti Nyssen kyytiin, koska lippujen leimauslaitteet eivät ole saavutettavia. Heillä pitää olla EU:n vammaiskortti ja näkövammaisuuden osoittava apuväline, valkoinen keppi tai opaskoira. Ratikoissa on hitaasti liikkuvien painikkeet, joilla voi viestittää kuskille tarvitsevansa lisää aikaa poistumiseen. Painikkeet on kuitenkin sijoitettu hankalasti penkkien väliin ja niiden käyttäminen on haastavaa, jos ratikassa on enemmän ihmisiä.

Ongelmiin on olemassa ratkaisuja, joita on jo käytössä muissa kaupungeissa. Esimerkiksi Turun Fölissä kuulutukset toimivat busseissa sujuvasti, ja HSL-alueella Raidejokerin linjoilla on käytössä pysäkkipainikkeet, joilla matkustaja voi pyytää saapuvasta ratikasta kuulutuksen pysäkin kohdalla. Saavutettavat ratkaisut eivät ole ylivoimaisia toteuttaa, mutta ne vaativat poliittista tahtoa ja päätöksiä.

Toimivat kuulutukset ja esteettömyys eivät ole vain parannuksia näkövammaisille, vaan ne tekevät joukkoliikenteestä käyttäjäystävällisempää kaikille. Esimerkiksi ulkopaikkakuntalaiset, näköongelmaiset, harvemmin matkustavat ja iäkkäät henkilöt hyötyvät selkeistä kuulutuksista, jotka kertovat seuraavista pysäkeistä ja mahdollisista häiriöistä liikenteessä. Kyse on yhdenvertaisuudesta ja siitä, että joukkoliikenne palvelee meitä kaikkia.

Joukkoliikenteen saavutettavuus tukee ihmisten itsenäistä liikkumista ja kannustaa entistä useampia käyttämään julkista liikennettä. Tämä on tärkeää niin yhdenvertaisuuden kuin kestävän kehityksen näkökulmasta.

Tiina Mikkonen, saavutettavuusasiantuntija, varavaltuutettu (vihr.)

Ossi Särkinen, esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja, Tampereen seudun Näkövammaiset ry

Mielipide julkaistu Aamulehdessä 1.1.2025

Edellinen
Edellinen

Tamperelaiset haluavat kestävää liikkumista: autoilu ei ole ykkönen

Seuraava
Seuraava

Kauppi-Niihaman metsä on ainutlaatuinen Suomessa – Siitä pitää tehdä luonnonsuojelualue