Matka designeriksi - ei vain yhtä polkua
Miten pääsen designeriksi? Mitä kannattaa opiskella? Mitä kaikkea mun pitää osata jo valmiiksi?
Tässä on muutama esimerkki kysymyksistä, joita kuulen usein opiskelijoilta. En voi sanoa kuin, että tutulta kuulostaa! Oma matkani UX Designeriksi on vain yksi monien joukossa ja haluan omalta osaltani tehdä töitä sen eteen, että yhä useampi löytäisi oman tiensä designeriksi. Ai miksi? No siksi, että mitä enemmän it-alalle päätyy erilaisista taustoista olevia henkilöitä, sitä kestävämpiä ja laadukkaampia palveluita ja tuotteita saamme tehtyä. Sitä paremmin pystymme huomioimaan erilaisten ihmisten tarpeet ja tekemään aidosti elämää helpottavia ratkaisuja. Tässä jutussa kerron omasta polustani ja annan muutamia vinkkejä, mikäli designerin ura kiinnostaa!
Ensinnäkin pari sanaa minusta: töitä teen tittelillä UX Designer ja olen töissä Futuricella. Käytännössä suunnittelen käytettävyyttä, kehitän digipalveluiden saavutettavuutta ja teen palvelumuotoilua. Työnkuvani on monipuolinen ja se on riippuvainen projektissa vaadittavista asioista. En ole ollut aina it-alalla eikä minun alunperin pitänyt päätyä tänne, olenkin alanvaihtaja. Opiskelin aiemmin materiaalitekniikkaa, tarkemmin tekstiilimateriaaleja, mutta sitten opetus lopetettiin ja pakon edessä piti keksiä uutta opiskeltavaa. Monen mutkan kautta päädyinkin opiskelemaan tietotekniikkaa ja työskentelemään it-alalle.
Miten löytää oma kiinnostus ja paikkansa
Käytännössä designerin työnkuvaan voi kuulua mitä tahansa ja suosittelenkin miettimään, mistä näkökulmasta voisit lähteä liikkeelle ja mikä sinua motivoi. Minua on aina kiinnostanut ihmisten tekemät valinnat ja se, miten erilaisista palveluista voitaisiin tehdä entistä helpompia käyttää. Sen lisäksi olen kiinnostunut siitä, miltä asiat näyttää ja miten erilaisilla visuaalisilla valinnoilla voidaan vaikuttaa ihmisen saamaan kokemukseen. Meitä designereita on kuitenkin moneen lähtöön: osalla kiinnostuksen kohteena on front-end koodaaminen, visuaalinen suunnittelu, palvelumuotoilu, mainonnan suunnittelu, 3D tai vaikkapa graafinen suunnittelu. Kannattaa siis rohkeasti pohtia, mikä juuri sinua kiinnostaa ja missä haluaisit kehittyä!
Itse teen töitä paljon digitaalisen saavutettavuuden kanssa, mutta en todellakaan ajatellut pari vuotta sitten, kuinka paljon voisin kiinnostua siitä ja kuinka hallitseva osa se on minua osaajana! Kannattaa olla siis avoin ja ottaa uusista vaikutteista kiinni. Erilaisia asioita testaamalla löytää oman juttunsa ja vaikka se oman jutun löytäminen tuntuisi haastavalta niin ei kannata säikähtää. Minulla on ollut omat synkät hetkeni, kun olen pohtinut, olenko vieläkään oikeassa paikassa ja onko osaamiselleni käyttöä. Lopulta olen löytänyt sen, mikä minua motivoi ja mitä haluan tehdä. Samalla kuitenkin tiedostan sen, että tämän hetkinen osaamispalettini on juurikin tämän hetken: parin vuoden päästä saatan tehdä hieman erilaisia asioita ja hyvä niin! Tällä alalla on hienoa se, että mihinkään osaamislokeroon ei tarvitse jäädä ikuisesti vaan osaamista on helppo päivittää.
Miten päästä designeriksi
Työnhakuun tärkein vinkkini on se, että ole oma itsesi ja puhu suoraan. Työnantaja haluaa tutustua juuri sinuun eikä siihen, mitä koitat olla jostain saadun mielikuvan takia. Kannattaa kertoa, mitä osaat tehdä, mitä haluat tehdä, missä haluat kehittyä ja myös se, mitä et halua tehdä. Designerina kannattaa myös ylläpitää portfoliota, jolla voit osoittaa, mitä osaat ja mitä olet tehnyt. Portfoliosta ei kannata mielestäni stressata liikaa: se on vain yksi väylä kertoa itsestäsi ja osaamisestasi työnantajalle. Portfolioita on todella paljon erilaisia ja niissä voi olla kaikkea opintojen aikaisista harjoitustöistä töissä tehtyihin suunnitelmiin.
En voi myöskään liikaa korostaa verkostojen merkitystä: tutustu uusiin ihmisiin ja pidä vanhat tutut mielessä. Se, miten sain ensimmäisen oman alan työpaikan, ei ole tavallisin tarina. Julkaisin Linkedinissa, mitä haluan tehdä ja mitä osaan. Julkaisu sai todella hyvin näkyvyyttä ja parin päivän päästä olin allekirjoittanut jo uuden työsopimuksen! Näin ei todellakaan aina käy eikä tästä esimerkistä kannattaa ottaa paineita, mutta pidä mielessä, että verkostossa on voimaa. Monet haluavat auttaa tuttujaan eteenpäin, joten ota uusien kuvioiden etsintä rohkeasti puheeksi!
Miten pysyä perässä alan kehityksessä
Ensinnäkin haluan sanoa, että meidän ala kehittyy jatkuvasti ja kehityksen vauhti saattaa välillä hirvittää. Pihalla oleminen on todellakin ihan ok! Olen itse kokenut hyväksi sen, että keskityn omaan juttuuni ja ympärilläni on erilaisia osaajia, jotka tietävät niistä asioista, jotka eivät ole vahvuusalueellani. Tällä hetkellä meidän alalla puhutaan “human-technology interactionista” eli siitä, että ihminen ja teknologia vuorovaikuttavat. En voisi olla tyytyväisempi tästä: ihminen ja teknologia eivät toimi irrallaan toisistaan ja teknologiaa kehitettäessä tulee aina pitää ihminen mielessä. Teknologia palvelee ihmistä ja toisaalta teknologian avulla parannetaan ihmisten elämää. On kuitenkin myönnettävä se, että koulutus ei aina pysy alan perässä ja tästä esimerkkinä on digitaalinen saavutettavuus. Kannattaakin tottua siihen, että osaamista hankitaan paljon muutenkin kuin formaalisti esimerkiksi tutkinto-opintojen kautta!
Vinkkejä osaamisen ylläpitämiseen ja oman polun löytämiseen
Valmius kehittyä. Meidän ala kehittyy huimaa vauhtia. Valmistuminen ei tee sinusta valmista osaajana vaan osaaminen päivittyy koko ajan. Google ja verkostosta löytyvät ihmiset täydentävät sinua. Ole valmis esittämään töitäsi ja näkemyksiäsi muille. Kartuta vakuuttavuutta osaajana ja ole aktiivinen viestijä! Näin muut tietävät paremmin, mitä haluat tehdä ja miksi.
Varo siiloja. Altista itsesi ympäröiville olosuhteille ja maailmalle. Anna muiden vaikuttaa sinuun ja siihen, mitä teet. Jos haluat, että designtyösi otetaan vakavasti, liitä design osaksi jotain isompaa.
Yleissivistys. Seuraa ja tiedä, missä maailma menee, mihin maailma on menossa ja mistä puhutaan ja miksi.
Tee aina ihmiselle. Älä unohda ihmistä, mitä ikinä teetkään. Ihminen on aina osa ja toimii viimeisenä palana kokonaisuudessa. Ihmistuntemuksesta ei ole ikinä haittaa, päinvastoin!
Älä muutu muiden vuoksi. Älä hukuta itseäsi vaan pidä kiinni siitä, kuka olet ja mitä haluat. Älä anna muiden muuttaa sinua. Mitä moninaisempi joukko saadaan opiskelemaan alallemme, sitä moninaisempia työyhteisöjä saamme ja sitä kautta saadaan parempaa ja kestävämpää teknologiaa.
Juttelen mielelläni lisää näistä aiheista. Laita LinkedInissa pyyntöä ja vaihdetaan ajatuksia!