Kaupungeilla on merkittävä rooli luontokadon ja ilmastokriisin torjumisessa

Suurin osa ihmisistä asuu kaupungeissa, ja kaupunkien osuus päästöistä ja luonnonvarojen kulutuksesta on merkittävä. Esimerkiksi Tampere on ensimmäisenä kaupunkina laskenut oman luontojalanjälkensä, johon elintarvikehankinnat, rakentaminen ja energiantuotanto vaikuttavat eniten.

Monissa kaupungeissa on otettu askeleita oikeaan suuntaan, mutta tarvitsemme enemmän ja vaikuttavampia tekoja. Kaupunkien panostukset kestävyyteen eivät tarkoita kurjuutta ja rajoituksia, vaan hyvää elämää. Luonnon ja ilmaston puolesta tarvitaan konkreettisia tekoja nyt, ei vuosien päästä, ja kaupunkien pitää tehdä osansa.

Kaupungeissa asuvat ihmiset tarvitsevat lähiluontoa virkistäytymiseen, liikkumiseen ja luontosuhteen rakentamiseen. Kaupunkien kasvu ei saa tarkoittaa viheralueiden kaventamista tai tuhoamista. Uusia asuinalueita ei tule rakentaa metsien tilalle, vaan ensisijaisesti pitää kehittää olemassa olevia alueita. Kaavoituksen tulee velvoittaa luonnon monimuotoisuutta tukeviin ratkaisuihin, ja katupuiden kaatamista tulee välttää. Vehreä kaupunki tarkoittaa viileämpiä kesäpäiviä, puhtaampaa ilmaa ja miellyttävämpää elinympäristöä.

Arjen matkoilla on suuri vaikutus päästöihin. Kävelyn ja pyöräilyn on oltava sujuvia ja turvallisia vaihtoehtoja. Panostaminen niihin kannattaa myös terveyden kannalta: aktiivinen liikkuminen on suoraan yhteydessä ihmisten hyvinvointiin. Joukkoliikenteen palvelutason puolestaan on oltava niin hyvä, että sillä pääsee liikkumaan sujuvasti ympäri vuorokauden eri puolille kaupunkia. Mitä helpommaksi kestävä liikkuminen tehdään, sitä useampi valitsee sen arjessaan.

Kaupunkien on muutettava myös omaa toimintaansa. Julkisten keittiöiden tulee tarjota nykyistä enemmän laadukasta ja maukasta kasvispainotteista ruokaa. Se on terveellinen ja edullisempi vaihtoehto. Koulujen pihoista ja leikkipuistoista on tehtävä luonnonmukaisia, sillä lapsena opittu luontosuhde kestää läpi elämän ja ohjaa valintoja tulevaisuudessa.

Orpon hallituksen tehdessä politiikkaa, joka vie Suomen ilmasto- ja luontopolitiikkaa taaksepäin, on entistäkin tärkeämpää, että kaupungit jatkavat luontokadon ja ilmastokriisin ratkaisemisen edelläkävijöinä. Kaupungeissa tehtävät päätökset vaikuttavat suoraan siihen, millaisessa maailmassa elämme nyt ja tulevaisuudessa.

Kestävä kaupunki on paikka, jossa hyvinvoinnin ja elinvoiman vahvistaminen perustuu ilmasto- ja luontoviisaisiin ratkaisuihin. Se tarkoittaa vehreitä katuja, lähipalveluja, helppoja ja kestäviä liikkumisvaihtoehtoja, sekä elävää lähiluontoa, jonne pääsee arjen keskeltä hengähtämään.

Tiina Mikkonen, kuntavaaliehdokas (vihr.), Tampere

Tiina Elo, kansanedustaja (vihr.), Espoo

Mielipide julkaistu Aamulehdessä 3.2.

Edellinen
Edellinen

Valtuustoaloite: Tampereen seudun joukkoliikenteestä esteetöntä ja saavutettavaa

Seuraava
Seuraava

Tamperelaiset haluavat kestävää liikkumista: autoilu ei ole ykkönen